What is your favorite UX book?

Click here to submit your answer in a short form.


Ole Gregersen: Min favoritbog er Donald Normans Psychology of Everyday Things. I virkeligheden kun en 5-10 sider af den. Men den gav mig hele fundamentet for at forstå hvad en interaktion er, hvad kognitiv belastning er og hvordan vi kan forstå forholdet menneske og maskine/interface. Bogen er fuld af pædagogiske eksempler, som jeg selv har brugt utallige gange, ikke mindst “Action Cycle” som også er grundlaget for den kognitive gennemgang – altså ekspertvurderingen. Så fagligt er der rigtigt meget af den bog i mig.

Jeg arbejder meget med beslutningsprocesser ift. at motivere brugere til bestemte handlinger. Så det læser jeg meget om. Det er forfattere som Cialdini, Kahneman, Ariely, og det slæng. Det er adfærdsdesign, nudging, behavioral economics. Den sidste bog jeg læste hed “Brain Bugs” og fortsætter rækken af bøger, der søger at forklare vores beslutninger, hvordan de ofte ikke er rationelle, og hvordan vores cognitive biases påvirker os. Brain Bugs går skridtet videre og prøver at skabe en kobling mellem disse nyere erfaringer om hjernen og så hjerne faktiske fysiske opbygninger, altså med neuroner, med dens relationelle opbygning, og dens evne til at huske og genkalde ting. Den kobling har jeg ikke læst om tidligere, og den er en kærkommen tilbygning til de tidligere nævnte forfattere. Det meste af det er hypoteser eller logiske sluttede gætterier, men det er spændende læsning.


Elvi: Don Norman’s book: the Psychology of Everyday Things (1988). It was mind-blowing for me, and it was the one that got me started.

To people who are new to the area I would recommend the Dan M. Brown book “Communicating Design” .

Also, Peter Naur’s books on perceptions are really interesting. When Peter started the computer institute (i.e. Institute of Datalogi) he had to speak Danish so people outside knew what was going on, and in the early days of the institute it was human centered, however, gradually became much more technical. It was funny working with computers when we had to use the Danish terms such as “Datamat”.


Klaus Bjerager: Læsningen af Stephen Fews ‘Now you see it’ gav indsigt i hvordan øjet håndterer visuel information. Det fik mange ting til at falde på plads. Noget af fundamentet til min UX-praksis blev lagt pre-web med Richard Saul Wurmanns ‘Information Architecture’ og ‘Information Anxiety‘.

Lige nu er jeg ved at grave mig ned i en række bøger om graphicacy, visual journalism og visual vocabularies.

Kan p.t. ikke anbefale noget værk, men min interesse blev vakt på et Danmarks Journalist og Mediehøjskole seminar m Alan Smith fra Financial Times som præsenterede det vv han har udviklet til FT. Public access på www.ft.com/vocabulary